Křečové žíly - příčiny vzniku, příznaky a prevence

Křečové žíly neboli varixy patří mezi velmi častá onemocnění žilního systému – podle statistik trápí 30 až 60 procent světové populace, převážně pak žen. Naštěstí existuje účinná léčba a prevence křečových žil.

Co jsou křečové žíly?

Křečové žíly (varixy) jsou cévní onemocnění, které postihuje nejčastěji žíly dolních končetin (tj. nohy a chodidla). Oteklé žíly se kvůli nesprávné funkci chlopní rozšiřují, prodlužují a ztrácejí svou přirozenou pružnost. Nejde jen problém estetický, protože toto nepříjemné onemocnění často způsobuje bolesti a omezuje kvalitu našeho života. Od mírného pocitu tíhy a únavy v nohou až po otoky a pálení. V závažných případech může křečová žíla prasknout nebo se z ní vyvinou křečové vředy. Ty potom vyžadují operaci.

křečové zíly, varixy na nohou anatomie

 

Zdroj foto: www.freepik.com

Příčiny vzniku křečových žil

Žíly dolních končetin mají v našem organismu zvláštní roli a funkci. Odvádějí totiž neokysličenou krev proti směru gravitace (směrem od nohou nahoru k trupu). Práce je to tu skutečně velmi náročná, protože v jednu chvíli je potřeba vytlačit zhruba 1 litr krve (na dolní končetiny připadá až 20 % celkového objemu krve v těle). Žíly dolních končetin jsou proto vybaveny speciálními mechanismy, které tok krve usměrňují a usnadňují.

  • Prvním z nich jsou chlopně, které umožňují jednosměrný tok krve a nedovolí, aby se krev vracela dolů.
  • Druhým důmyslným mechanismem je tzv. svalová pumpa, kdy při pohybu dolními končetinami stahy svalů vytlačují krev z nohou směrem k srdci.

V dolních končetinách nám vedou dvě žilní řečiště – povrchový žilní systém a hluboký žilní systém. Ten povrchový probíhá relativně mělce pod kůží a v oblasti stehna se napojuje na hluboký žilní systém. Oba systémy jsou propojeny spojovacími žílami, můžeme si to představit jako takový pomyslný žebřík. Tyto spojovací žíly jsou rovněž opatřeny jednosměrnými chlopněmi, které brání toku krve z hlubokého systému do toho povrchového. Veškerá onemocnění žil vznikají nejčastěji v důsledku poruch v těchto složitých systémech.

Pokud se stěna žíly roztáhne, je méně pružná a jednosměrné chlopně mohou zeslábnout. Krev se pak přes oslabené chlopně může vracet zpět a hromadit. Takto postižené žíly se zvětšují na objemu a vzniká otok. Typická modrá barva značí právě onu neokysličenou krev, která se zde kumuluje. Tímto jevem jsou nejčastěji postiženy žíly nejdále od srdce.

Příznaky křečových žil (symptomy)

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • bolest a únava nohou
  • pocit těžkých nohou, zejména po fyzické aktivitě nebo v noci (po náročném dni)
  • žíly vypadají zkroucené, oteklé a vypouklé
  • žíly jsou modré nebo tmavě fialové

U některých pacientů se též mohou vyskytnout:

  • lehké poranění postižené oblasti může mít za následek delší krvácení než obvykle
  • lipodermatoskleróza – ztvrdlý tuk pod kůží těsně nad kotníkem
  • oteklé kotníky
  • teleangiektázie v postižené noze (pavoučí žíly)
  • v blízkosti křečových žil může být lesklé zbarvení kůže, obvykle sépiové nebo modré barvy
  • žilní ekzém (statická dermatitida) – pokožka v postižené oblasti je červená, suchá a svědí
  • křeče v nohách, zejména po náhlém postavení
  • syndrom neklidných nohou
  • atrophie blanche – nepravidelné bělavé skvrny kolem kotníků (vypadají jako jizvy)

Zdravé nohy versus křcové žíly varixy

Zdroj foto: www.freepik.com

Rizikové faktory, které napomáhají vzniku křečových žil

V některých případech si lékaři stále nejsou jisti, proč se stěny žil nesprávně natahují nebo proč chlopně ochabují. Křečové žíly se tak mohou tvořit i bez jasného důvodu. Většina odborníků se však shoduje na těchto rizikových faktorech:

  • menopauza
  • těhotenství
  • vyšší věk (nad 50 let)
  • dlouhodobé stání – např. v důsledku zaměstnání
  • rodinná anamnéza křečových žil
  • obezita
  • ženské hormony – křečové žíly postihují častěji ženy než muže, příčinou mohou být ženské hormony např. v důsledku užívání hormonální antikoncepce

Prevence a léčba křečových žil

Mezi účinné formy prevence křečových žil řadíme tyto:

  • dostatek pohybu, zejména chůze – u mladých lidí se doporučuje alespoň 8 000 kroků denně, u starších lidí je to méně (cca 6 000 kroků)
  • zdravý životní styl
  • vyhněte se příliš dlouhému stání
  • nesedět s překříženýma nohama
  • zvýšená poloha nohou – během dne střídat polohy, sedět nebo spát s nohami zvednutými na polštáři
  • volně prodejné léky a krémy

newletter


Léčba křečových žil se obvykle zaměřuje na zmírnění příznaků, zlepšení cirkulace a snížení rizika komplikací. Mezi nejznámější patří:

  • Kompresní terapie: Nošení kompresních punčoch nebo obvazů může pomoci zlepšit cirkulaci a snížit otoky a bolest.
  • Změna životního stylu: Zahrnují cvičení, jako je chůze nebo plavání, aby se podpořila cirkulace krevního řečiště.
  • Zvedání nohou: Zvyšování nohou nad úroveň srdce může pomoci odstranit přebytečnou krev z dolních končetin.
  • Vyhnout se obezitě: Normální tělesná hmotnost nevytváří tak vysoký tlak na žíly a snižuje riziko křečových žil.

fyzikální terapie při bolestech křečových žil na nohou

Zdroj foto: www.freepik.com

Operativní možnosti léčby křečových žil

Kromě konzervativních metod léčby, jako jsou kompresivní terapie a změna životního stylu, existují také operativní možnosti, které jsou nezbytné, pokud tyto metody nejsou dostatečně účinné nebo pokud křečové žíly způsobují závažné komplikace.

Endovenózní laserová léčba (EVLT) a radiofrekvenční ablace jsou moderní metody, které se provádějí ambulantně, většinou v rámci jednodenní chirurgie a v lokální anestezii. Jsou méně invazivní než tradiční operace. Tyto lékřské postupy využívají laser nebo radiofrekvenci k uzavření postižených žil. Výhodou je rychlejší hojení, kratší doba rekonvalescence a minimální pooperační jizvy.

Klasická chirurgická operace, známá jako stripping, je vhodná pro osoby s rozsáhlými křečovými žilami. Při tomto zákroku se poškozené žíly odstraňují malými řezy. Tato metoda může vyžadovat delší dobu rekonvalescence a může zanechat viditelnější jizvy.

Kdy je operace nezbytná?

Operace může být nutná, pokud křečové žíly způsobují silnou bolest, výrazné otoky nebo pokud existuje riziko závažných komplikací, jako jsou trombóza nebo tzv. bércové vředy. Pokud tradiční léčba nepřináší úlevu nebo pokud se stav žil zhoršuje, může být operace nejlepší volbou.

Kdy je operace kontraindikovaná?

Operace nemusí být vhodná u osob s určitými zdravotními potížemi, jako jsou akutní infekce, závažná cévní onemocnění, nebo u osob, u kterých je akutní riziko vzniku trombózy či embolie. Operace se rovněž nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem, kteří nemohou dodržovat potřebný pooperační režim.

Výhody a nevýhody operace

Mezi hlavní výhody operace patří úleva od příznaků, zlepšení kvality života a prevence komplikací. Operace také může zlepšit estetický vzhled nohou a zvýšit sebevědomí. Na druhou stranu, mezi nevýhody operace může patřit riziko infekce, krvácení, tvorby jizev, a v některých případech i recidiva křečových žil.
Než se rozhodnete pro operaci, doporučujeme poradit se s vaším lékařem a zvážit všechny možnosti včetně potenciálních rizik a výhod.


Bavlněné kompresní podkolenky Ovecha, černé

Bavlněné kompresní podkolenky Ovecha -  černé

Naše kompresní podkolenky Ovecha mají speciální konstrukci s vysokým podílem bavlny. Jsou vhodné při zvýšeném zatížení dolních končetin, působí jako prevence proti křečovým žilám a pozitivně působí na krevní oběh díky stupňovitému masážnímu tlaku.


Křečové žíly z pohledu alternativní medicíny

Křečové žíly jsou důsledkem nerovnováhy v játrech a ve slezině. Tyto orgány společně se srdcem odpovídají za elasticitu cévních stěn a zásobují je živinami. Jejich oslabení bývá spojeno se zvýšenou psychickou zátěží a špatnou výživou, kde převládá nadbytek masa, přepálených tuků, kravského mléka, bílé mouky a cukru. Takto zanedbaní cévní stěny křehnou, ochabují, vznikají modřiny a křečové žíly.

V minulosti se našim babičkám a maminkám osvědčily, při prevenci a léčbě křečových žil, bylinky jako pampeliška či žebříček, ale také pohanka, červená řepa, rakytník nebo masáže s měsíčkovým olejem.

Nesmíme zapomínat ani na léčivé účinky pijavice lékařské, která se používala při onemocněních oběhového systému již ve starověkém Egyptě, a to 3 000 let před naším letopočtem. Sliny pijavic totiž obsahují následující zajímavé složky:

  • antitrombotické látky: rozpouštějí krevní sraženiny
  • trombolytické látky: umí již vzniklé sraženiny rozpustit
  • látky upravující krevní tlak
  • látky, které obnovují poškozený povrch cévek a žil
  • látky snižující množství cholesterolu v krvi a bránící usazování se cholesterolu v cévách
  • látky aktivující obranyschopnost organismu (zvyšují činnost fagocytů)

Oproti starověku jsme se samozřejmě posunuli vpřed a proces využití účinných látek zefektivnili – sliny pijavic se extrahují a koncentrují do dobře roztíratelných krémů, které proniknou výborně do kůže. V moderní hirudoterapii již není třeba přikládat pijavice na tělo. Tyto krémy si můžete zakoupit s chladivým účinkem, který dopomáhá při zmírňování bolesti a pocitu těžkých nohou, nebo v klasické formě.


 

sofie chladivý krem na varixy s extraktem z pijavice

Gel s extraktem z pijavic - chladivý - Sofia

Chladivý gel naneste na postižené místo a rovnomerně lehce vtírejte 2 krát denně.


Zdroje:

 

Článek si pro vás připravila Barbora

Copyediting: Gabriela Volfová
Dátum aktualizace: 12.04.2024

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */