Zatočte s bolestí v krku!

S chladným zimním obdobím přicházejí i nežádoucí viry, hleny v krku, bolest v krku, škrábání v krku, kašel a problémy dýchacích cest. Jedním z nejběžnějších a možná nejnepříjemnějších problémů jsou příznaky nachlazení, které doprovází ucpaný nos, kašel a zahlenění. Často saháme po rychlém řešení - volně prodejných lécích, které zdravotní problémy ztlumí během několika hodin nebo dní. Musíme si však být vědomi toho, že takové „přeléčení“ je jen krátkodobé as odstupem času nám může přinést chronické bolesti, které nás mohou trápit dlouhodobě.


V tomhle článku se dozvíte:

- jaké jsou příznaky a původ bolesti v krku
- co na bolest v krku
- jak vyléčit bolest v krku pomocí přírodních produktů
- co na bolest v krku u dětí

Při bolestech v krku a kašli je důležité vědět, odkud bolest pochází a jakého je charakteru.

 

Příznaky bolesti v krku

Bolest v krku může mít více podob, jako např. :

  • škrábání v krku
  • pálení v krku
  • problémy při polykání
  • problémy s hlasivkami, porušení hlasu, chrapot
  • pocit cizího tělesa v krku

 

Původ bolesti krku a kašle může být:

  • úrazový - mechanické poškození, poleptání chemikáliemi ...
  • zánětlivý - viry, infekce, rýma ...
  • nádorový
  • ostatní příčiny

Bolesti v krku zánětlivého charakteru jsou snad ty nejčastější. Tyto bolesti mohou doprovázet i jiné potíže jako horečka, dušnost, hleny či slabost. Zánět nejčastěji způsobují bakterie a viry, ale i kvasinky. Vyvolávají ho zejména streptokoky, angína, koronaviry či akutní infekční onemocnění. Důležité je podívat se na problém z širšího úhlu pohledu a snažit se těmto potížím předejít, nebo je řešit z dlouhodobější perspektivy. Právě proto je vhodné sáhnout po přírodních produktech v rámci prevence, nemoc proležet a důsledně vyléčit. 

sprej na bolesti v krku

 

Co na bolest v krku?

Máme pro vás přírodní řešení při bolestech v krku a při dráždivém kašli. Existuje mnoho tipů, triků a rad pro domácí léčbu bolesti v krku a kašle. Stále více se vracíme k osvědčeným receptům a tradicím našich babiček. Mezi ty nejúčinnější rozhodně patří tyto:

1. Propolis

Vzpomínáte si na předchozí generace, jak si kapaly propolis na kostku cukru? Propolis je přírodní antibiotikum a přirozeně zvyšuje imunitu. Pomáhá i v případě, že jste již onemocněli nebo vás trápí bolest v krku či kašel. Dnes už propolis nemusíme konzumovat s cukrem, jelikož mnoho tinktur již neobsahuje tak velké množství alkoholu, což je lepší pro naše zdraví.

Co je vlastně propolis?

Propolis je směs pryskyřičných látek, včelího vosku, balzámů a éterických olejů.
Co se však děje s propolisem v úlu? Včely sbírají pryskyřici na stromech a přidávají do ní výměšky svých žláz. Do úlu nosí propolis v záhybech zadních nohou, podobně jako pyl. Používají přitom propolis ve dvou formách. Řídkým natírají stěny a jiné části úlu. Ten zde působí dezinfekčně, proti plísním, virům a bakteriím. Hustý propolis používají k izolaci úlu – i proto se mu někdy říká včelí tmel. Ať už do úlu pronikne jakýkoli zdroj nákazy, včelky neváhají a ihned jej obalí propolisem, který si svým složením aktivně poradí se všemi bakteriemi a mikroorganismy. Díky těmto vlastnostem nachází propolis svůj úkol i v péči o lidské zdraví.

"Propolis obsahuje celou řadu zdravotních výhod," tvrdí doktorka Amy Shah, M.D. "Obsahuje stovky přírodních antibakteriálních sloučenin, aminokyselin a polyfenolů. V historii byl známý svými schopnostmi hojit infekce a Egypťané jej dokonce používali při mumifikaci."
Je tedy logické, že včelí propolis může ve skutečnosti zmírnit bolest a lze dokonce pomoci v boji proti virové infekci, která ji způsobuje.

2. Jezevčí mast

Jedním receptem z mnoha je Jezevčí tuk. Na problémy dýchacích cest se používá již od nepaměti a jeho účinky jsou ověřené a samozřejmě lety odzkoušené. Osvědčil se při léčbě zánětu průdušek, astmatu, a běžných infekcí dýchacích cest. Značně uvolňuje pocit těžké hrudi i dýchání a zmírňuje bolesti a pomáhá při vykašlávání. Své účinky vám poskytne jednoduchým vstřebáním do pokožky v oblasti hrudníku. Mezi jeho další skvělé vlastnosti patří zmírňování bolestí pohybového aparátu, posílení lokální imunity a regenerace kloubů či chrupavek.

jezevci tuk pomoc při nachlazení

2. Dopřejte si bylinkový čaj

Nejosvědčenější metodou při bolesti krku je teplý čaj. Mezi známé bylinky pomáhající při bolestech hrdla jsou lékořice, tymián, jitrocel a mnohé jiné. Čaj z lékořice nabízí rychlé řešení při škrábání v krku a pomáhá při vykašlávání hlenů. Lékořice navíc působí protizánětlivě, čili se popere téměř s každým zánětem dýchacích cest.

bylinkový čaj při bolestech v krku

4. Bylinné domácí sirupy

Asi každý z nás si pamatujeme na cibulovo-medový sirup. Jakmile přišla na nás rýma nebo chřipka, máma už krájela cibuli a míchala s medem. Někteří jsou milovníky tohoto sirupu dosud, jiní ho nenávidí. Pokud vám konzumace tohoto sirupu nedělá problém, doporučujeme vám připravit si jej s kvalitním medem a přidat do něj i kapku propolisu.

Dalším skvělým sirupem je Průduškové desatero, který výrazně pomáhá při vykašlávání, suchém a dráždivém kašli, podporuje trávení a navíc má sladkou chuť, kterou si zamilují i ti nejmenší. Nelze nezmínit sirup z lékořice, které si poradí s kašlem "levou zadní". Pomáhá nejen při kašli, ale i při chrapotu a má příznivé účinky na trávicí systém.

bylinkový sirup na kasel

 

CZ

Co na bolest v krku u dětí?

U dětí je vždy sporné, co konkrétně je trápí, jestli je to bolest při polykání, škrábání v krku nebo bolest v krku jako taková. Existují však věci, které svým dětem můžete dát kdykoli a pomohou.
Během „nemoci“ jim podávejte měkká jídla, která se snadno polykají, jako je jablečné pyré, bramborová nebo ovesná kaše a pod. Nenuťte je jíst a už vůbec ne tuhá jídla. Vaše dítě může odmítat stravu, pokud jejich hrdlo bolí zejména při polykání; nemusí chtít hodně jíst, pokud ho bolí polykat.
Dejte jim spoustu tekutin, jako je voda nebo teplý čaj. Podávejte často malá množství tekutiny.


Tipy na uklidnění bolesti v krku pro děti:

Dětem starším 1 roku podávejte teplé tekutiny jako je voda, bylinkový čaj s medem nebo zředěný jablečný džus. Med nedávejte dětem mladším 1 roku.
Dětem starším 4 let podávejte sirup, spreje (bez obsahu benzokainu - způsobuje alergické reakce) nebo pilulky proti bolesti v krku. Přečtěte si však návod daného léčiva, abyste věděli, jaká je správná dávka pro vaše dítě a zda vůbec daný produkt může konzumovat.
Pro děti starší 6 let, které jsou schopny kloktat bez polykání, smíchejte ½ čajové lžičky kuchyňské soli se 2 dl teplé vody. Nechte kloktat směs 2 až 3 krát denně po dobu několika následujících dní. Nedovolte, aby vaše dítě spolklo slanou vodu.

 

Nezapomínejte na to, že nejdůležitější je prevence. Snažte se věnovat pozornost signálům vašeho těla a řešit nepříjemnosti spojené s vaším zdravím do hloubky. Může přijít čas, kdy nezasáhnete včas a obyčejná bolest v krku může přerůst do větších zdravotních problémů.

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */