Přírodní pomocník: Rakytníkový Olej

Čím se vyznačuje rakytníkový olej? 

Rakytníkový olej se vyznačuje kromě vysoké koncentrace vitamínů  F, P, K, A a C. Hlavně pak vysokým obsahem vitamínu E. Tento vitamin se považuje za velmi významný antioxidant, který je nezbytnou složkou důležitých metabolických procesů lidského organizmu.

Rakytník

Jaké jsou účinky pro organizmus? 

Příznivě působí především na pružnost a kvalitu cév, snižuje krevní tlak, a tak riziko infarktu srdcového svalu a jiných srdečně-cévních onemocnění, taktéž pozitivně ovlivňuje potenci, celkově snižuje únavu organizmu a zabraňuje dystrofii svalstva.

Pozitivní léčivý účinek rakytníku můžete využít při léčbě plicních, jaterních, trávicích a kloubových onemocnění, taktéž pomáhá při zánětu hrdla a infekcích ústní dutiny, protože má výrazných antibakteriální účinek.

Čas hojení pokožky při popáleninách výrazně zkrátíte, pokud si ji budete potírat olejem z rakytníka.

Tento olej výrazně zlepšuje i stavy po omrznlinách a různých kožních onemocněních včetně akné či dětského ekzému.

Dalším výrazným pozitivem rakytníkového oleje je jeho vhodnost pro těhotné ženy, jelikož není toxický a nedráždí sliznici.

V případě, že trpíte různými gynekoligickými zánětovými onemocněními (zánět pochvy, sliznice krčku dělohy anebo poranění krčku dělohy) tento olej vykazuje velkou úspěšnost při jejich léčení. Stačí pokud si tampon navlhčený tímto olejem zavedete nejlépe v noci do pochvy.

Podobný léčivý účinek rakytníkového oleje se projevuje i při léčení zánětlivých onemocnění konečníku a hemoroidech.

Tento olej si určitě najde u vás své místo, pokud se ve vaší rodině, zejména u dětí, často vyskytují angíny, záněty hrdla, nosní sliznice a podobně. V tomto případě je potřeba, aby jste 2 až 3 krát denně potírali sliznici nosu anebo hrdla vatovými tampony navhlčenými v oleji.

Pokud trpíte onemocněními dásní anebo paradentózou, zkuste si, taktéž na postihnuté místo přikládat olejem navlhčený tampon po dobu 10 až 15 minut 1-2 krát po dobu dnu v průběhu 1 až 2 týdnů.

pc210267

Trápí vás onemocnění zažívacího traktu? Tak potom určitě sáhněte po rakytníkovém oleji, který se výborně osvědčil hlavně při léčbě vředového onemocnění žadluku, dvanáctníku a při gastritidě dvanáctníku a při gastritídě v množství 1 čajové lžičky 3-4 krát denně 15 až 20 minut před jídlem. Tato léčba by měla trvat přibližně jeden měsíc a to hlavně v jarním a podzimním období, kdy dochází k zhoršení těchto onemocnění.

Na začátku této léčby (3-4 dny) můžete očekávat případné zhoršení projevů zažívacích onemocnění, které je však brzy vystřídané stavem jejich výrazného zlepšení.

Rakytníkový olej má vedle všech výše zmíněných léčivých účinků i protizánětlivý a hojivý účinek a taktéž působí proti bolesti.

Kromě léčby omrzlin, kožních onemocnění a běžných popálenin je vhodný i na léčbu různýchpopálenin z ozáření, které vznikájí při léčbě některých onkologických onemocnění (např. jícnu, močového měchýře, konečníku a ženských pohlavních orgánů). Na trhu jsou i různé krémy a gély s rakytníkem. 

Aby se předešlo vzniku těchto popálenin před samotným ozařováním, vkládají se do dutin těchto orgánů tampony napuštěné rakytníkovým olejem anebo se dělají olejové nálevy.

Pro samotnou aplikaci by jste měli počítat s barvicím efektem tohoto oleje, který může přetrvat i několik dní.

Před užíváním též musíte mít na zřeteli, že rakytníkový olej není vhodný, pokud trpíte akutním zápalem pankreasu a zlučníku.

 

Článek si pro vás připravil

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladatel Herbatica

Zakládající člen týmu Herbatica.
Od roku 2014 se věnuje přírodní medicíně, alternativním přístupům ke zdraví, průnikům zdraví a přírody.

Denně testuje na vlastním těle nové produkty z oblasti léčivých rostlin, hub a produkty podporující přirozené procesy těla.

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */