Ivan čaj - elixír života našich předků

Ať už Ivan čaj znáte nebo ne, připravili jsme si pro Vás článek, který Vám přiblíží původ, historii a účinky tohoto zázračného nápoje. Ivan čaj, nebo i čaj z vrbovky úzkolisté je tradičním slovanským nápojem ze Sibiře. Pro vrbovku úzkolistou (Ivan čaj) je charakteristické, že je to první bylina, která začíná růst na místech po lesních požárech a pasekách. Svou přítomností "léčí popálenou zem" a chrání mladé výhonky rostlin před spalujícím sluncem i přízemními mrazy.

ivan-čaj

Obr.1 Vrbovka úzkolistá

Proč se vlastně vrbovka jmenuje IVAN-ČAJ? Vysvětlení je více, ale nás zaujaly zejména tyto: 

  1. Listy vrbovky připomínají tři listy vrby a rusky se vrba řekne "íva", odtud už to je jen krok k názvu IVAN-ČAJ 
  2. Ivan - typické ruské jméno, které nosili bohatýři, udatní, silní, krásní, mladí, přitažliví - tedy jedním slovem mužní. Když v minulosti lidé ověřili, že pití odvaru z vrbovky má podpůrný vliv na potenci, tak se z této rostlinky stal IVAN-ČAJ 
  3. V jedné vesnici žil Ivan - miloval louky, lesy a rozuměl rostlinám tak, jako málokdo. Nosil oblečenou červenou košili a vždy, když se na zelené louce cosi začervenalo, lidé říkali: To je IVAN, ČAJ hledá.

Historie IVAN čaje 

Tradiční Ivan čaj byl poprvé zmíněn jako "nápoj bojovníků" v novgorodských kronikách pocházejících ze 13. století, které popisují statečné činy a bitvy Alexandra Jaroslavice. Výroba čaje z vrbových bylin začala od roku 1208. Evropané tento nápoj označili jako "ruský čaj". Na počátku 18. století byl Koporye tak populární kvůli výrobě slovanského čaje, že se zmiňoval i ve velké britské encyklopedii. Ve druhé polovině 19. století byl Ivan-čaj druhou nejoblíbenější exportovanou výrobou. Rebarbora se umístila na prvním místě mezi vyváženými výrobky; konopí bylo třetí a kožešiny - čtvrté. V té době už byly ve třech petrohradských župách výrobci vrbových bylin. Ruský císař osobně vydal povolení na výrobu a prodej petrohradskému guvernérovi, aby mohl vyvážet čaj do Velké Británie. Ivan-čaj se vyvážel i do Pruska, Dánska a Francie. Nejnovější archeologické nálezy (vykopávky v Kargalinsku, Chicha a Arkaim) dokazují, že slovanská kultura předkřesťanských dob se rozvíjela na vysoké úrovni, a to nejen v oblasti plodin a léčivých rostlin, ale i ve všech ostatních sférách. Proto může být ruská čajová tradice ještě starší a začíná před tisíci let. Nezávislý vývoj ruských a čínských čajových tradic tuto hypotézu pouze potvrzuje. Cizinci si zvykli nazývat nápoj vyrobený z vrbovo-bylinných květů a listů ruský zázrak. Čaj má pozitivní účinek na gastrointestinální trakt a organismus jako takový, a stejně jako Valerián má sedativní, ale ne omamný, účinek při neurózách, nespavosti a bolestech hlavy. Funguje také jako antioxidant a čistí organismus. Ruská čajová a Ivan-čajová tradice má více než 700-letou historii a vychází z období Alexandra Něvského. Velký kníže Dmitrij založil kamenné město na místě pevnosti Koporye, kterou Alexander Něvský dobyl od rytířů Livonského řádu. Slovanští osadníci přinesli tradici Ivan-čajového sázení a používání. Pak se Koporye stali "světovou výrobou" tradiční ruské výroby nápojů.

 

Zdravotní výhody Ivan čaje 

Ivan čaj je pozoruhodně bohatý na minerály a vitamíny, je bez kofeinu a na rozdíl od běžných černých, zelených nebo bílých čajů neobsahuje taurin, purin, kyselinu šťavelovou ani močovou. 100 gramů Ivan-čajových listů obsahuje od 200 do 400 mg kyseliny askorbové, což je 5-6 krát více než v citronech, 3krát více než v pomerančích. Pouze bobule černého rybízu obsahují stejné množství kyseliny askorbové.

Čaj Ivan přirozeně obsahuje 16 aminokyselin a významné množství makroživin, jako je draslík, sodík, vápník a fosfor. Je bohatý na vitamin B. Je také oslavovaný pro své protizánětlivé vlastnosti, proto se doporučuje lidem s gastritidou, kolitidou, žaludečními vředy a plynatostí. Bioflavonoidy v čaji zvyšují aktivitu antioxidačních enzymů v tenkém střevě, játrech, plicích a tenkém střevě, což z nich dělá čaj účinným přírodním detoxikátor. Koncentrovaný odvar z Ivan čaje léčí otravu jídlem nebo alkoholem. 

Ivan čaj obsahuje 70 stopových prvků, včetně významného množství železa, hořčíku, draslíku, sodíku a mědi. Dále obsahuje 18 aminokyselin, které jsou snadno absorbovány tělem a rychle dodají energii. Obsahuje velké množství vitamínu C (až 6 krát více než citron). Kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny B, obzvláště dost karotenu. V čaji se nacházejí také třísloviny, bioflavonoidy, pektin a chlorofyl.

Důvody, proč pít Ivan čaj pravidelně:

  • Prospívá trávicímu traktu 
  • Posiluje imunitní systém 
  • Zlepšuje mentální koncentraci 
  • Zvyšuje hladinu energie
  • Detoxikuje tělo 
  • Snižuje záněty 
  • Podporuje zdraví močového systému 
  • Podporuje tvorbu nových krevních buněk 
  • Podporuje zdraví ledvin 
  • Normalizuje krevní tlak 
  • Zmírňuje migrény a bolesti hlavy 
  • Podporuje relaxaci a snižuje napětí a stres
  • Zlepšuje náladu 
  • Pomáhá při nespavosti 
  • Zlepšuje cirkulaci krve

Navíc, pokud je čaj smíchán s různými dalšími bylinami, ovocem a bobulemi, může mít ještě lepší zdravotní účinky. Našimi ochucenými favority jsou Ivan čaj s jahodami a mátou, Ivan čaj s rakytníkem a Ivan čaj "Sagan Dayla" s jemnou šípkovou příchutí.

TIP na letní osvěžení:

Domácí ledový Ivan čaj

Budete potřebovat:

  • Ivan čaj
  • vodu
  • broskve
  • citron
  • led

Příprava:

Broskve si nakrájejte na kostičky a dejte zamrazit. Nechte vyluhovat čaj, na litr vody použijte 6 čajových lžiček sypaného Ivan čaje, abyste dosáhli silného výluhu. Nechte vychladnout, případně čaj ještě odložte do chladničky. Citron nakrájejte na plátky. Do vychlazeného čaje přidejte nakrájené plátky citrónu, mražené broskve a ledové kostky. Zamíchejte a podávejte.

how-to-make-sweet-tea-01

Článek si pro vás připravila, 

Barbora

barborafotka

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení