Nepříjemné onemocnění, které způsobují kontaminované potraviny. Otravu jídlem vyvolávají infekční organismy a jejich toxiny. Bakterie, paraziti nebo viry mohou kontaminovat potraviny a způsobit nepříjemnosti. I když by nám jídlo mělo přinášet potěšení, občas je zdrojem zdravotních problémů.
Existují podobná onemocnění, například střevní nebo žaludeční chřipka. Otrava jídlem má však svá specifika. V tomto článku se podíváme, jak toto onemocnění vzniká, jaké jsou jeho příznaky a průběh a také si řekneme, jak organismu pomoci a podpořit ho při zotavení.
Jak vzniká otrava jídlem?
Otrava jídlem nastává po konzumaci kontaminovaných potravin nebo nápojů. Zdrojem jsou zmíněné bakterie, viry, případně i paraziti a jejich toxiny. Najdeme je ve většině potravin, ale při dostatečné úpravě během přípravy jídla je dokážeme bezpečně zlikvidovat. Riziko tedy představuje zejména syrová strava.
Mezi nejčastější bakterie způsobující tento typ potíží patří salmonela nebo E. coli, noroviry či různí paraziti a toxiny, např. plísňové mykotoxiny. Příznaky otravy se po konzumaci takovéto potravy projeví během několika hodin. Mezi nejrizikovější potraviny patří například:
- syrová vejce
- maso, které není dostatečně tepelně upravené
- některé mléčné výrobky
- neomyté ovoce nebo zelenina
- někdy může být zdrojem nákazy i voda.
##PRODUCT-WIDGETS-39149##
Příznaky a projevy otravy jídlem
Pokud zkonzumujete jídlo, které nebylo dostatečně tepelně upravené nebo bylo během skladování či přípravy kontaminováno, příznaky se projeví v průběhu několika hodin. Mezi nejčastější příznaky otravy jídlem patří:
- nevolnost a zvracení
- křeče a bolest břicha
- průjem
- slabost a bolest hlavy
- nechutenství
- horečka nad 38 stupňů
Příznaky se mohou lišit podle zdroje nákazy, ale určitě se projeví během několika hodin. Někdy se mohou přidat i neurologické problémy, jako je např. zmatenost či závratě.
Kdy vyhledat lékaře?
Pokud výše zmíněné příznaky jako zvracení nebo průjem trvají více než tři dny, měli byste se poradit se svým lékařem. Také pokud neustoupí křeče, bolesti nebo závratě. Návštěva lékaře při otravě jídlem je nutná i v případě, že přetrvává horečka a objeví se krev ve stolici. Zvýšenou pozornost je v tomto případě nutné věnovat zejména těhotným ženám, kojencům a starším lidem.
Jak dlouho trvá otrava jídlem?
Tyto zdravotní nepříjemnosti obvykle trvají jen několik dní. Jejich délka a průběh však závisí i na zdroji nákazy, protože příčin otravy může být více. Důležitým faktorem je také stav imunitního systému, od kterého závisí, jak se tělo dokáže s otravou jídlem vypořádat. Ty nejlehčí případy trvají 2 až 3 dny, infekce způsobené bakteriemi by měly pominout během 3 až 5 dnů. Komplikovanější případy, resp. organismus s oslabenou imunitou se může s otravou jídlem potýkat i více než týden.
První pomoc a léčba
Nejdůležitější je hydratace. Dostatečný příjem tekutin je důležitý, zejména pokud se u pacientů vyskytne akutní průjem. Nejlepší je doplňovat tekutiny v podobě čisté vody, bylinných čajů nebo rehydratačních roztoků z lékárny. Vyhýbat byste se měli alkoholu, slazeným nápojům a kofeinu. Velkým pomocníkem je aktivní uhlí. Pomáhá detoxikovat trávicí soustavu, představuje rychlou pomoc při otravě jídlem a podporuje trávení.
Podpořte své trávení probiotiky. Pomáhají trávicímu traktu dostat se do normálu. Probiotika z moringy pomáhají při zánětlivých onemocněních střev. Moringa obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, podporuje trávení a zároveň chrání organismus před chronickými chorobami.
Unikátní produkt Masticha probiotics and prebiotics kombinuje probiotika a prebiotika, které pomáhají při problémech s trávicí soustavou. Přispívají k udržení zdravého střevního mikrobiomu a zároveň je tato kombinace klíčem ke správnému fungování imunitního systému.
Pokud otravu jídlem způsobily specifické bakterie či viry, lékaři vám mohou předepsat i antibiotika. Komplikované případy a vysoký stupeň dehydratace si mohou vyžádat i krátkodobou hospitalizaci.
##PRODUCT-WIDGETS-39150##
Dopřejte si dostatečný odpočinek. Vyhněte se jakékoli namáhavé činnosti a fyzické aktivitě. Aby se váš organismus mohl opět dostat do formy, potřebuje čas a dostatek odpočinku.
Důležité je i stravování. Vyhnout byste se měli smaženým a pikantním jídlům, jídlům s vysokým obsahem cukru, mléčným výrobkům, alkoholu i kofeinu. Co byste tedy měli jíst a pít? Především nízkotučná jídla jako suchary, krekry, toasty, z ovoce banány. Dopřát si můžete i rýži či brambory, vařenou zeleninu a dobrý vývar.
Podpořit svůj organismus můžete i konzumací vhodných doplňků stravy. Pomocí čagy sibiřské podpoříte svůj trávicí i imunitní systém. Obsahuje mnoho antioxidantů, působí protizánětlivě a podporuje činnost jater. Králem detoxikačních bylin je ostropestřec mariánský. Podporuje zdravé trávení, regeneraci jaterních buněk a pomáhá zvyšovat chuť k jídlu. Alternativou může být i bylinná směs na regeneraci jater, podporu trávení a detoxikaci.
Nejlepší je prevence
I když předejít otravě jídlem se nedá ve všech případech, je vhodné dodržovat několik preventivních opatření. Před manipulací s potravinami je důležité si umýt ruce a dezinfikovat kuchyňské povrchy a nástroje. Na místech, kde jste pracovali se syrovým masem, nepřipravujte žádné další potraviny. Pozor byste si měli dávat i na správné skladování potravin, především masa, vajec a mléčných produktů. Ty byste také měli upravovat při dostatečně vysoké teplotě a všímejte si i dat spotřeby.
Dodržování jednoduchých pravidel a správných hygienických návyků v kuchyni vám pomůže předejít otravě jídlem alespoň v domácím prostředí. I když tato nepříjemnost netrvá dlouho, představuje pro organismus poměrně velkou zátěž. Proto byste zpočátku měli dodržovat přísnější dietu a pitný režim. Když organismus začne lépe reagovat, přidejte mléčné výrobky, probiotika a doplňky stravy, které opět nastartují váš imunitní systém.
Pár slov na závěr
Každý organismus je jedinečný a na různé patogeny reaguje jinými projevy. Otrava jídlem prověří váš trávicí i imunitní systém, i když netrvá dlouho, je třeba si dopřát dostatek času na regeneraci. Ať už budete otravu jídlem snášet s mírnými nebo těžšími příznaky, nezapomínejte, že je lepší jí předcházet. Podpořte svůj imunitní systém nebo jeho detoxikaci po překonání onemocnění i pomocí přírodních výživových doplňků. Pečujte o svůj organismus a pomozte mu uzdravit se.
Článek byl připraven naším týmem.
Autorka: Zuzana Kaľavská
Copyediting a korektura: Karina Uhrinová