Víte, jaké jsou příznaky psoriázy (lupénky), jak ji léčit a jaká je prevence? Ověřené doktorem.

Psoriáza je chronické kožní onemocnění, které tím, že je pouhým okem viditelné a poutá pohledy druhých lidí, ovlivňuje nejen fyzické, ale i duševní zdraví člověka. Její léčba vyžaduje nemalé úsilí, které kromě režimových opatření a úpravy jídelníčku zahrnuje často i celkovou změnu životního stylu. Neméně důležitá je i podpora a pochopení okolí a to zejména nejbližších rodinných příslušníků. Přestože tímto onemocněním netrpíte právě vy, čím více se o něm dozvíte, tím více budete moci být nápomocni druhým, kteří psoriázu mají. Minimálně tak, že budete mít jasno v tom, že pokud potkáte takového člověka například na koupališti, nemusíte se mu obloukem vyhýbat v obavách a se strachem v očích, že vás může nakazit... Ušetříte si tak rozpaky na obou stranách.

Čtěte dále a dozvíte se více o:

  • o tom, co je psoriáza a lupénka: jaké jsou příčiny a typy onemocnění
  • o příznacích psoriázy: jaké jsou nejčastější projevy na kůži, nehtech a doprovodné příznaky
  • o léčbě psoriázy a lupínky: jaké jsou možnosti léčby, včetně léků, krémů, fototerapie a alternativních metod
  • o prevenci psoriázy a lupínky: získáte cenné tipy a rady, jak se vyhnout spouštěčům těchto onemocnění, jako je stres, infekce, poškození kůže nebo některé potraviny

 

Psoriáza (název odvozen z řečtiny ze slova PSOR, což znamená svědění, šupina) známá také jako lupénka, je nejčastěji chronické zánětlivé dermatologické (kožní) onemocnění, které se projevuje červenými kožními lézemi (poranění, poškození kůže), které jsou pokryty stříbrolesklými odlupujícími se šupinami a následnou obnovou kožních buněk. Psoriáza je velmi těžko identifikovatelná, proto často dochází k problémům s jejím rozpoznáním a tedy s tím, zda opravdu jde o danou nemoc.

Průběh psoriázy může projít od lehké formy až po formu velmi závažnou. V Česku se vyskytuje až u 250 000 lidí. U žen a mužů je její výskyt poměrně stejný, ale i tak jsou jejich projevy častěji postihovány ženy.

Jelikož psoriáza výrazně negativně ovlivňuje každou oblast života člověka, u většiny pacientů způsobuje psychické problémy - z důvodu nepochopení druhých a odcizení, nepřímo tak může způsobovat alkoholovou či drogovou závislost.

Spouštěčem psoriázy bývají genetické, endogenní (vnitřního původu - stres, psychické zdraví, léky, infekce, alkohol a kouření, metabolické a hormonální změny, těhotenství, dieta) příčiny nebo exogenní (vnějšího původu - UV záření, rentgenové paprsky, trauma kůže, chemické faktory).

Je důležité poznamenat, že psoriáza se nepřenáší dotykem a projevit se může v každém věku, nejčastěji však mezi 15 až 25 rokem života člověka (1) (3).

psoriaza na rukou, přírodní léčba a prevence

 

Kde se psoriáza vzala?

Psoriáza je dědičné (u 30 % nemocných se projevily dědičné faktory, pokud psoriázou trpěl někdo z příbuzných), imunologické autoimunitní onemocnění (příčiny dosud nejsou známy), o kterém přicházejí první informace už z 5. století našeho letopočtu z archeologických prací. Avšak podle písemných zdrojů se vyskytovala již v období starověkých civilizací přibližně před 2000 lety.

V jednotlivých zemích se údaje o výskytu psoriázy liší. Primárním rozhodujícím faktorem je lidská rasa a geografická poloha (například u čistokrevných jihoamerických Indiánů a Eskymáků se psoriáza vůbec nevyskytuje).

Mezi hlavní spouštěče této choroby patří rychlý, stresující a uspěchaný život, těžké životní situace, nevhodná strava, či alkoholová závislost (1) (3) (4).

 

Kůže a psoriáza

Kůže se skládá ze tří vrstev: pokožky (vrchní vrstva kůže, hrubá asi od 0,04 mm do 1,6 mm, chrání organismus před ztrátou tekutin, chemikáliemi a mikroby), škáry (nachází se pod pokožkou a zajišťuje její pevnost, pružnost a odolnost ) a podkožního tukového vaziva (jeho funkcí je izolace a spojování kůže se svalem).

Kůže rychle reaguje na vnitřní orgány a tím se ovlivňuje její kvalita (strava a množství přijatých tekutin i spánku, nebo nedostatek vitamínů). Kůže je největším orgánem lidského těla a pokud je zdravá, obnovuje se každých 28 dní. V případě psoriatického onemocnění její obnovení trvá každých 6 až 7 dní, což je o 21 dní méně. Psoriázou postižená místa jsou ostře ohraničená, se silným zarudnutím, olupováním vrchní části kůže a tvorbou lesklé stříbřitě bílé šupinaté vrstvy. Pokožka je tak pod šupinatou vrstvou suchá, následkem čehož dochází na kůži k vytvoření bolestivých trhlin nebo puchýřů (1). Její zarudnutí a odlupování můžeme zmírnit či vyléčit používáním vysoce hydratačních prostředků - ichtamolový balzám, pleťový regenerační krém s aloe vera a panthenolem, krém KARTALIN® a jiné.

Zdrava kuze versus kuze postizena psoriazou

Zdravá kůže a kůže postižená psoriázou (5)

 

Formy psoriázy

Existuje celá řada forem psoriázy, od nejslabší až po nejtěžší, ale každý organismus má své specifické projevy kůže, záleží také na tom, jaké místo postihují.

Podle klinického obrazu formy psoriázy rozdělujeme do těchto čtyř částí:

●    Psoriasis vulgaris (psoriáza obecná)


Nejčastěji (až u 80 % nemocných) se vyskytuje forma ložisková, vulgární (psoriasis vulgaris). Projevuje se ohraničenými vyvýšenými ložisky červené nebo růžové barvy. Jsou specifické velikostí od malé kapky až po velké plochy, které jsou pokryty stříbrnými šupinami a při jejich odlupování může vzniknout krvácení (Auspitzuv fenomén). Mezi nejčastěji se objevující místa patří vlasatá část hlavy, části kolen, kde se natahují svaly, lokty a křížová oblast. V dětství je často postižen obličej a genitoanální oblast. Po zhojení mohou přetrvávat světlejší nebo tmavší pigmentové skvrny.

●    Psoriasis inverze

Při psoriasis inverze jsou postižené oblasti kožních záhybů. Ložiska se mohou šířit do míst pod pažemi, pod prsy, v tříslech, za ušima a v pupíku. Často bývají zanícené a červené, nebývají však šupinaté, protože v těchto oblastech dochází k většímu tření. Je však důležité vyloučit účast kvasinek nebo plísní.

●    Psoriasis punctata (guttata)

Psoriasis guttata (latinsky gutta - kapka) je akutní forma s výsevem kapkovitých projevů (dvě formy: první - průměr okolo 1 mm, druhá - průměr kolem 0,5 mm) po celém těle. Jedná se o první výsev v dětství a mladém věku. Vyskytuje se poměrně často po streptokokové nákaze, nejčastěji na trupu.

●    Psoriasis erythodermica

Jedná se o velmi závažnou formu, vznikající spontánně po náhlém ukončení léčby, kdy je kůže červená a olupuje se a postižená bývá většina povrchu těla nemocného. Ten je výrazně ohrožen poruchami termoregulace, hypotenzí, otoky končetin, ztrátou minerálů a vody. Vyskytuje se však pouze u 3 % lidí postižených psoriázou (2) (4).

Při jakékoliv formě psoriázy je důležité promaštění pokožky, které poskytují krémy a balzámy na to určené. Nejdůležitějším aspektem, který by se měl zohlednit při výběru krému jsou jeho aktivní složky. Například čaga - březová houba se již dlouho používá k řešení dermatologických problémů, protože má silné analgetické a protizánětlivé účinky. Čaga nám své účinky na psoriázu poskytuje ve formě krému, který je snadno roztíratelný a rychle se vstřebá. Podobným přírodním prostředkem k léčbě psoriázy je březový dehet, který tradiční ruská medicína využívala březový dehet k léčbě exémyu, psoriázy, nehojících se ran, proleženin, popálenin, omrzlin, trofických a varikózních vředů, modřin či jiných poškození kůže. Krém s březovým dehtem obsahuje měsíčkový olej, žebříčkový olej a jiné rostlinné extrakty, které spolu v této kombinaci tvoří pomocný a léčivý prostředek při psoriáze či lupénce. Rychlou úlevu od zarudnutí, olupování, svědění poskytuje i nehormonální krém KARTALIN®. Účinně působí i při zánětech, čistí povrch pokožky od odumřelých buněk a zároveň zajišťuje výborné vstřebávání. Má zjemňující, keratotický a regenerační účinek a pomáhá při dehydrataci pokožky.

dehtovy sampon na vlasy pri psoriaze proti lupum

 

Dělení onemocnění podle průběhu

●    Eruptivní - exantematická psoriáza

Projevuje se většinou do 3 týdnů po prodělané streptokokové infekci, je charakteristická rychle se rozšiřujícím svědivým výsevem psoriasis punctata (guttata).

 ●    Chronická stacionární psoriáza

Až v 80 % se projevuje formou psoriasis vulgaris, nejčastěji na místech jako jsou vlasatá část hlavy, lokty a kolena. Ložisek bývá méně, jsou ale větší a obvykle bez pocitu svědění.

●    Exsudativní - nestabilní forma

Spočívá v projevech zánětlivého charakteru, červené a rychle se rozšiřující zánětlivé projevy se šupinami a krustami.

 

Rozdělení podle lokalizace

●    Psoriasis capillitii

Postihuje oblast čela a spánkovou oblast, krytou, ale i nekrytou vlasy. Vlasy nevypadávají, ale pokožka je zarudlá a pokrývá ji velké množství šupin. Při tomto typu psoriázy nám krémy sice mohou pomoci, ale ty s sebou nesou jiné nepříjemnosti a výsledky jako například mastné vlasy. Právě proto pokud se psoriáza nachází v této oblasti, je vhodné používat šampony k prevenci a léčbě psoriázy. Jedním z nich je šampon s březovým dehtem, který zklidňuje pokožku a zmírňuje její podráždění nebo čistý extrakt z březového dehtu, který můžete použít jako vlasové tonikum po jejich umytí.

●    Psoriasis palmoplantaris

Vyskytuje se na dlaních a chodidlech, projevuje se malými a bolestivými trhlinkami na kůži, které denně omezují činnost nemocného.

●    Psoriasis unguium

Touto formou lokalizace je postižena více než polovina psoriatiků. Na nehtových destičkách se tvoří prohlubně s průměrem 1 až 2 mm, nažloutlé skvrny, ložiska prosvítající přes nehtovou ploténku, jejíž poškození může vést k odloučení od nehtového lůžka.

●    Psoriasis mucosae

Postižení se vyskytuje častěji u dětí než u dospělých a projevuje se nálezem na sliznici dutiny ústní nebo v oblasti genitálií.

●    Psoriasis arthropathica

Psoriatická artropatie je bolestivé chronické zánětlivé onemocnění kloubů, které se vyznačuje přítomností artritidy asi u 6 % postižených, a podle některých statistik se vyskytuje tak často jako cukrovka. U většiny pacientů se objevuje v průměru po 10 letech života s nemocí. Od jiných forem se liší přesnou lokalizací v kloubu, způsobuje jejich ztuhnutí, bolestivost, otok a zánět. U psoriatické formy oteče celý prst nohy nebo ruce, páteř, či krk.

Pacienti s těžkou formou psoriázy a onemocněním nehtů jsou více náchylní na vznik artritické psoriázy (2) (4).

 

Diagnostika psoriázy

Nejdůležitější částí léčby je její přesná diagnostika, kterou určuje kožní lékař. Důležité je zaměřit se na příznaky onemocnění charakteristické pro psoriázu jako vzhled šupin, výsev skvrn či krvácení po odloupnutí. Někdy je vhodné, aby lékař odebral vzorky kůže na postižených místech a tím se vyloučily jiné možné projevy onemocnění kůže jako například infekce.

Také je dobré vědět, zda tímto onemocněním již netrpí blízká rodina, protože onemocnění je dědičné (2).

 

Léčba psoriázy

Lidé, kteří jsou postiženi lehkou formou psoriázy, často nevědí, že jde právě o toto onemocnění a proto ani nevyhledávají lékařskou pomoc. Studiu psoriázy se věnuje velká pozornost a to nejen ze strany lékařů, vědců, ale i široké laické veřejnosti, protože s ní souvisí i mnoho dalších nemocí jako je artritida (zánětlivé onemocnění kloubů), hypertenze (vysoký krevní tlak) nebo diabetes mellitus (cukrovka). V těžkých případech může psoriáza postihovat i jiné vnitřní orgány jako ledviny, játra, uzliny, střeva ale i onemocnění celého organismu (3) (4).

Způsoby léčení se liší v závislosti a existence formy závažnosti psoriatického onemocnění, jehož projevy mohou být od mírně destruktivních až po závažné, které vedou mnohdy k invaliditě až smrti člověka.

Léčba se stanovuje vždy pouze pro konkrétního pacienta a pro konkrétní stav kůže. Vliv nemoci na život pacienta určuje i jeho přístup k léčbě, důkladná, pravidelná a komplexní péče o pokožku, dodržování vhodné životosprávy a vyloučení některých provokačních faktorů.

Při pravidelné a komplexní péče o pokožku myslíme jejím šetrném zacházení a používání kosmetických prostředků, které stav vaší pokožky nezhorší no naopak její pomohou. Příkladem jsou prostředky základní osobní hygieny jako například šetrné sprchové gely. Takovými je mýdlo s březovým dehtem , husté mýdlo na tělo a vlasy nebo i tekuté antibakteriální dehtové mýdlo.

K důsledné prevenci a léčbě psoriázy patří zdravá životospráva, kterou můžeme doplnit mnoha doplňky stravy a vitamíny. Účinnými z nich je zinek, altajské mumio nebo cedrový olej.

V současnosti existuje již více léčebných postupů a možností léčby, zároveň neustále přibývají nové poznatky.

prírodni kosmetika na psoriazu

 

Lokální terapie

Lokální terapii nazýváme jako lékem první volby a byla a stále je jejím základem. Využíváme ji při lehkých formách nebo v kombinaci se systémovou léčbou při středně těžkých a těžkých formách.

  • Keratolytika a emoliencia

Na jejím začátku je prvořadé odstranění šupin a zvláčnění pokožky tak, aby se zvýšila přístupnost dalších účinných látek. Provádí se to nejčastěji s látkou změkčující rohovitou vrstvu pokožky - keratolytikum. Emoliencia zvyšují obsah vody v kůži a působí proti svědění.

  • Lokální kortikosteroidy

Používají se hlavně při akutních zánětlivých stavech, kdy musí být přihlíženo k věku pacienta a místu lokalizace. Jsou dostupné ve formě roztoků, krémů a mastí, mají protizánětlivý efekt s rychlým nástupem terapeutického účinku.

  • Analogy vitamínu D3

Jde o vysoce účinné, dobře tolerované moderní léky, které se svou účinností vyrovnají středně silným kortikoidům a cingolinu a působí cíleně proti rozšiřování buněk. 

  •  Jiná lokální léčiva

Jejich účinek přetrvává dlouhodobě i po ukončení léčby. Většinou se používají u ležících pacientů, pro ambulantní pacienty nejsou vhodné.

 

Fototerapie

UV záření je přirozenou součástí léčby světlem. Až u 80 % pacientů jsou po přímořských pobytech pozorovány známky zlepšení se kůži. UVB záření má léčebný účinek. Denně se doporučuje 15 až 20 minutový pobyt na slunci

Světloléčba je vhodná pro středně těžkou formu psoriázy, ale ne na dlouhodobou udržovací terapii kvůli riziku vzniku rakoviny kůže. Obvykle se provádí 3 až 5 krát týdně po dobu 1 až 2 měsíců. Používá se úzce spektrové UVB 311 nm záření nebo PUVA Metoda. Dávkování však musí být bezpečné, aby nedošlo ke spálení. Dlouhodobá aplikace PUVA může vyvolat projevy předčasného stárnutí a chorobnou suchost kůže, vrásky a rozpad elastické tkáně.


Systémová terapie

U pacientů s těžšími formami psoriázy a častou recidivou choroby se používá právě tato forma léčby. Lékař však laboratorními vyšetřeními musí nejprve zjistit, zda konkrétní pacient tyto léky vůbec užívat může a zda je schopen přesně dodržovat lékařské pokyny.

  • Metotrexát

Používá se hlavně k léčbě pustulózní formy a psoriatické artritidy. Pokud je dávkování přesně dodržováno, efekt léčby je možné pozorovat už od 7 až 14 dní. Při této formě léčby je nutná abstinence od alkoholu.

  •  Acitretin

Patří k léčbě s delším nástupem účinku, s možností dlouhodobé terapie a používá se v kombinaci s fototerapií. Za kontraindikaci se považuje těhotenství a během léčby je nutné kontrolovat hladiny cholesterolu, triglyceridů a jaterní testy.

  •  Cyklosporin A

Cyklosporin A je vysoce účinné imunosupresivum, které snižuje hladinu CD4 a CD8 v epidermu, zastavuje zánětlivé procesy v kůži a kloubech pacientů. Je vhodný pro zahájení terapie, nepoužívá se však na dlouhodobou léčbu, protože má řadu vedlejších účinků. Mezi ně patří: hypertenze (vysoký krevní tlak), nefrotoxicita (zánět ledviny a její pánvičky), nebo riziko zhoubných nádorů kůže, zejména u pacientů dříve léčených fototerapií.

CZ 

Biologická léčba psoriázy

Pokud u pacientů z nějakého důvodu není vhodná systémová terapie, je možné zkusit moderní léčbu, nazývanou biologická léčba, která je určena pro léčbu těžších forem onemocnění. Z dlouhodobého hlediska je bezpečnější oproti systémové léčbě, je však finančně náročná. Těhotenství a kojení jsou kontraindikací biologické léčby.

 

Balneoterapie

Balneoterapie, tedy lázeňská léčba má svou historii již v antickém světě, kdy byly lázně součástí hygieny i životního stylu. Její výhodou je ošetření celého povrchu těla. Léčba je považována za bezpečnou, účinnou a příjemnou a působení koupele vede k mírným protizánětlivým a analgetickým účinkem.

Za přirozenou formu balneoterapie lze považovat přímořskou léčbu, která se často kombinuje s fototerapií, to znamená především solné lázně s následným ozářením UVB.

Zajímá Vás i téma: Seborea? Té jsme se věnovali v tomto krátkém článku.



Terapie v těhotenství

Při léčbě těhotných žen se postupuje opatrně a je třeba zvolit nejmírnější terapii. Průběh onemocnění se u těhotných žen obvykle zlepšuje (2).

psoriaza image foto clanok 600x400

Psoriáza u dětí

Odborná literatera uvádí celkově dva vrcholy výskytu psoriázy:

Typ 1 - psoriáza s časným začátkem ve věku od 15 do 25 let, s rozsáhlejším postižením kůže, nehtů, pozitivní rodinnou anamnézou a těžším průběhem.

Typ 2 - psoriáza s pozdním začátkem ve věku od 55 do 60 let.

Psoriáza u dětí (Typ 1) se od psoriázy u dospělých liší v léčbě, proto je u dítěte třeba onemocnění včas podchytit. Onemocnění mívá časté dopady na jejich psychické, emocionální a sociální fungování a celkovou kvalitu jejich života a rozvoj osobnosti. V porovnání s dospělými se u dětí častěji objevuje svědění, převládají akutní formy psoriázy, časté postižení obličeje a vlasové části, ložiska bývají menší a méně šupinaté, poškození nehtů jsou vzácné. U dětí celkově onemocnění převládá u ženského pohlaví.

  • Psoriasis guttata se vyskytuje více u dětí předškolního a školního věku než u dospělých a také se objevuje po překonání streptokokové faryngitidy. Může přetrvávat 3 až 4 měsíce a spontánně ustoupit.

 

  • Psoriatický plenkový výsev (psoriatic diaper rash - napkin psoriasis) se objevuje u dětí do 2 let, kožní projevy jsou jasně červené barvy, ohraničené, bez šupin a postiženy jsou i genitofemorální záhyby. Tento typ výsevu může vzniknout i při důsledné péči o tuto oblast.

 

  •  Chronická ložisková psoriáza (plaque psoriasis) se vyskytuje poměrně často a může navazovat na formu guttata. Nejvíce jsou postiženy místa jako je hrudník, svaly natahující končetinu v kloubu, křížovou a bederní oblast, vlasatou oblast na rozhraní s čelem.

 

  • Zvláštní formy psoriázy v dětském věku
    • Psoriasis in Blaschko line - vzácná forma psoriázy, objevuje se na hrudníku a tváři.
    • Palmoplantární psoriáza - projevuje se červeným zbarvením pokožky, které je způsobeno zánětem a bolestivými prasklinami v záhybech kůže.
    • Anulární pustulózní psoriáza (von Zumbusch) je typická mnohočetnými sterilními puchýřky na kůži. Její vznik může být spuštěn u pacientů s psoriasis vulgaris přerušením léčby kortikoidy, infekcí nebo lokálním drážděním, kdy bývají u nemocného projevy zvýšené teploty a leukocyty v krvi.
    • Psoriáza tváře - nacházející se většinou v centru obličeje, charakteristické výrazným lemováním a jemným olupováním pokožky.
    • Psoriatické erytrodermie - onemocnění u dětí se vyskytuje málokdy.
    • Postižení nehtů - objevuje se u 10 až 40 % pacientů v nízkém věku a často bývá prvním kožním příznakem onemocnění. Na nehtech se tvoří žluté skvrny a prohlubně o velikosti 0,3 až 0,5 mm, což může mít za následek ztrátu nehtu.
    • Psoriatická artritida - u dětí do 16 let může být prvním projevem choroby, proto je nutné pátrat po rodinné anamnéze (2).

 

Léčba psoriázy u dětí

Při léčbě psoriázy u dětí je základem zvolení vhodného léčebného postupu, kde musí být zohledněn věk, pohlaví, závažnost onemocnění, doprovodné příznaky. Její úspěšnost závisí  na neustálém vzdělávání rodičů a dětí. Kůže u dětí je jemnější, tenčí, nežádoucí účinky mohou nastupovat neočekávaně a mnohem dříve než u dospělých (2).

 

Prevence psoriázy a strava

Pro lidi trpící psoriázou je vhodné, aby dodržovali zdravou životosprávu s dostatkem spánku, pitným režimem, vyhýbali se provokačním faktorům, alkoholu, cigaretám a zbytečnému podráždění kůže.

Speciální strava při psoriáze, která by pomohla zlepšení stavu medicínsky potvrzena není, nicméně konzumace ryb, ovoce a zeleniny, může být zdraví prospěšná. Vitamíny C a E jsou vysoce účinné antioxidanty, zabraňují poškození kožních buněk, selen v kombinaci s vitamínem E má zase protizánětlivý účinek a zinek udržuje zdravou kůži a nehty a podporuje hojení.

Při léčbě nelze zapomínat na psychoterapeutické ovlivnění. Psychoterapie, případně pomoc psychologa, ale i přívětivý přístup lékaře (objasnění choroby) hrají důležitou roli.

Na zmírnění bolesti a svědění pomáhá ranní sprcha, promaštění, dobrá hydratace pokožky (používat pouze mýdla s pH neutral). Kůži se nedoporučuje škrábat, aby se předešlo podráždění pokožky, je vhodné nosit kvalitní oblečení a obuv. Horká voda je také nepřítelem pokožky, ale naopak krátký pobyt na slunci jí může pomoci v regeneraci (2).

Kartalin účinný přírodní nehormonální krém na psoriázu a ekzémy V tomto článku jsme se podívali na to, co je psoriáza, jaké jsou její příčiny, příznaky a léčba. Doufáme, že jste získali užitečné informace pro lepší porozumění tomuto onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Pokud patříte mezi ně, chceme vám říci, že nejste sami. Máte k dispozici různé zdroje podpory a pomoci, které vám mohou usnadnit život s psoriázou. Nebojte se hledat odbornou radu, spolupracovat se svým lékařem a vyzkoušet různé možnosti léčby, které vám mohou přinést úlevu. Zároveň neklesejte na duchu, udržujte si pozitivní postoj a starejte se nejen o své fyzické, ale také duševní zdraví.
Nezapomínejte, že psoriáza není překážkou vašeho štěstí a úspěchu. Na závěr vás chceme povzbudit, abyste se zapojili do různých komunit lidí s psoriázou, kde můžete sdílet své zkušenosti, tipy a rady. Tím, že budete o tomto onemocnění mluvit a sdílet své poznatky, podpoříte osvětu o tomto onemocnění. Jsme rádi, že i my se můžete alespoň takovou malou troškou na ní spolupodílet a pevně věříme, že společně tak můžeme změnit životy lidí s psoriázou k lepšímu.

Tento článek jsme si pro vás připravili ve spolupráci s PhDr. Mgr. Eva Medveckou, PhD., DiS.


autorPhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

Vystudovala III.st. VŠ v oboru ošetrovatelství. Má specializaci z anesteziologie, resuscitologie a urgentní péče a specializaci z komunitního ošetřovatelství.
38 let pracovala jako vedoucí sestra na OAIM. Od roku 2015 je jednatelem ADOS.
Během dlouholeté odborné praxe a celoživotního vzdělávání získala široké spektrum multioborovém znalostí a zkušenosti v nemocničních zařízeních, ale i v komunitní domácí ošetřovatelské péči. Přednáší, konzultuje a oponuje diplomové práce na VŠ v oboru ošetřovatelství.

 

Použitá literatura: